By Bruce Van Patter

Samples schedules for a day's visit

back to main page
programs Fun stuff for families schools reviews bio store

It can be a bit tricky to work both assemblies and three workshops into the schedule of a busy school. So I've posted these sample schedules to show how it can be done. Your school day probably works differently than these samples, but they'll give you a starting point.

I tell all schools that I am happy to do workshops with any grade, but that if they have to choose (and the time constraints usually force a choice), they should concentrate on the upper grades for the workshops, since they're the ones that are doing more complicated writing.

But any grade will benefit from the smaller group sessions. I leave that up to you.

In addition to the schools shown here, I have presented to K-2 schools. I have received many compliments on my ability to connect to kids of any age.

Want to know the cost?

School # 1: K-5 school with all-day kindergarten

9:15 - 10:00
10:00 - 10:15
10:15 - 11:00
11:00 - 11:15
11:15 - 12:00
12:00 - 1:15
1:15 - 2:00
2:05 - 2:50

First assembly: grades K-2 (45 min)
break to change audiences
Second assembly: Grades 3-5 (45 min)
15 min break to move to workshop room
Workshop #1: 45-minute Grade 4 workshop
Lunch  
Workshop #2: 45-minute Grade 3 workshop
Workshop #3: 45-minute Grade 5 workshop

Here, the school decided to concentrate the workshops on the upper three grades. We were able to get a workshop in before lunch. I don't require an hour-long lunch, but whatever the amount of time, I'll use it to finish up the morning's drawings. Feel free to adjust the times to fit your school day.


Note: if the workshops are in a different room than the assemblies, please allow for 15 minutes to me to change rooms.

School #2: K-5 school with morn./aftern. kindergarten

8:30 - 9:15
9:15 - 9:30
9:30 - 10:15
10:15 - 10:45
11:00 - 11:45
11:50 - 12:35
12:40 - 1:05
1:10 - 1:40
2:00 - 2:45

First assembly for K-2nd grade (45 minutes)
15 minute break to change audiences
Second assembly for 3rd - 5th grade (45 minutes)
30 minute break to move to workshop room
Workshop #1: for 5th grade
Workshop #2: for 4th grade
lunch
Mini-session for afternoon kindergarten
Workshop #3: for 3rd grade

These workshops were held in a music room. Since this school had morning and afternoon kindergarten, I stopped by in the afternoon to invent a story, since they didn't come to the assembly in the morning. That kindergarten visit should be 20-30 minutes long.


School # 3: K-6 school with all-day kindergarten

8:50 - 9:35
9:35 - 9:50
9:50 - 10:35
10:35 - 10:50
10:50 - 11:30
11:30 - 12:00
12:00 - 12:45
12:45 - 1:30

Intermediate Assembly, 4th to 6th (45 min)
15 minute break to change audiences
Primary Assembly, K to 3rd (45 min)
15 min to move from lobby to library
Workshop #1: 4th grade (40 min)
lunch
Workshop #2: 5th grade (45 min)
Workshop #3: 6th grade (45 min)

In this school, we grouped the assemblies K-3 and 4-6.


School # 4: just presenting to 4th grade

9:30 - 10:15
10:15 - 10:40
10:40 - 11:40
11:40 - 12:40
12:40 - 1:20
1:30 - 2:30

Assembly for entire 4th grade (1 hour)
25 min break to move to computer lab for workshops
Workshop #1: two classes of 4th grade students
Workshop #2: two classes of 4th grade students
lunch
Workshop #3: two classes of 4th grade students

Focusing on one grade is another option for some schools. I can tailor my assembly and workshops to any grade. The advantage of this is that the school can bring me back to work with new students each year.

back to mainSITE MAP